Davno je rečeno da je najteži u svakom poslu početak. Tačnije, najteže je početi nešto novo pokrenuti. Najsloženije su prve godine odnosno u ovom slučaju najteže je prvih trinaest godina, onoliko koliko izlaze ARGUMENTI.

Časopis ARGUMENTI na kraju ove kalendarske 2019. godine, kada se sumiraju rezultati učinjenog može biti itekako zadovoljan učinjenim i postignutim. Treba se podsjetiti da je u ovoj godini otvoren vlastiti sajt i uvedena anonimna recenzija njegovih naučnih radova. Sve planirano je realizovano uz dosljednu primjenu uređivačkog koncepta. Na prvom mjestu primjenjena nauka, a ne prodaja apstratnog, zatim orijentacija na Republiku Srpsku, BiH, region, Evropu, Rusiju i ostali svijet, te davanje prednosti mladim autorima uz dominantnu konstantu da je kvalitet i aktuelnost na prvome mjestu.

Kao glavni urednik i idejni tvorac sa ponosom mogu reći da su se ARGUMENTI sve ove godine bavili samo sobom, odnosno onim za što su i osnovani – analizom društvenih i političkih odnosa, prvenstveno Republike Srpske i uzročno posljedičnim vezama u regionu i svijetu koji utiču na njeno egzistiranje i razvoj.

Treba se i ovaj put podsjetiti da je prvi naučni rad o politici u četvrtom vijeku prije nove ere, dakle prije više od 2400 godina napisao Aristotel. On je metodom neposrednog posmatranja u svojoj POLITICI sa naučne strane analizirao odnose u antičkoj Grčkoj.

Podsjećanje na Aristotela i njegovu knjigu Politika je bitno zbog svih manipulacija i obmana kojima je od dijela međunarodne zajednice (SAD, Velika Britanija i Evropska unija) izložena sve ove godine Republika Srpska odnosno njena politika i političari.

Njihova metoda, matrica ili obmana je jako prosta. Sve što je vezano za našu politiku i političare se obezvrjeđuje, omalovažava, karikira i izvće ruglu s ciljem da se politika i političari Republike Srpske “ogade” vlastitim građanima. Kada gledate kako to sve rade kod sebe na Zapadu onda je stanje suprotno. Njihova politika i političari su obrazovani, fini i rade u interesu svoje države i svojih građana, apsolutno afirmativno.

Zato je neophodan naučni pristup, stručna analiza i časopis Argumenti. Oni treba da daju naučnu analizu društvenih i političkih odnosa i odrede pravac razvoja Republike Srpske zajedno sa svim drugim naučnim kapacitetima i potencijalima. ARGUMENTI će u narednoj godini najvjerovatnije biti prevođeni na jedan od svjetskih jezika i uz stručnu kategorizaciju će kao i do sada predstavljati savjest i stručnu i naučnu logistiku Republike Srpske i svih njenih građana.

Novi broj naučnog časopisa je pred građanima i treba ga samo pročitati da li u elektronskoj ili štampanoj formi.

Milan Ljepojević