Riječ urednika

Veliko je zadovoljstvo biti u prilici i pisati „uvodnu riječ“ za novi broj ARGUMENATA. Pred nama je aprilski broj, prvi u 2022. godini, 45. po redu u 16-a godina izlaženja. Nekada su u mom selu Miloševom Brdu, neposredno ispod legendarne Kozare govorili za nekoga ko ima 16 godina da se može oženiti i formirati svoju porodicu. Argumenti su nesumnjivo sa 16 godina svoga izlaženja i postojanja ušli u jedno ozbiljno zrelo doba.

U novoj kalendarskoj 2022. godini nastavljamo sa istim konceptom i istom orijentacijom. Argumenti će na prvom mjestu biti fokusirani na društvena i politička dešavanja u Republici Srpskoj ali i u BiH, Srbiji, regionu, Ruskoj Federaciji, Kini, Evropskoj uniji, ali i cijelom anglosaksonskom svijetu, Zapadu i svim državama Ujedinjenih nacija.

Metod primjenjene nauke ostaje i dalje neće se mjenjati isto kao i mladi autori kojima će se nuditi šansa, ali samo pod uslovom da ispune sve predviđene standarde u čijoj osnovi je kvalitet.

Radove ćemo i u ovoj godini, ali i u svim narednim godinama objavljivati na srpskom jeziku, ali i na maternjem jeziku autora.

U ovom 45. broju imamo dva autora iz Ruske Federacije i njihovi radovi su objaljeni na srpskom i ruskom jeziku. Očekujemo u narednom periodu naučne radove iz ostalih govornih područja i sa zadovoljstvom ćemo ih kao i uvijek do sada objaviti na srpskom i njihovom maternjem jeziku.

U ovom broju profesor Branimir Kuljanin je sveobuhvatno analizirao globalne svjetske odnose kroz specijalnu operaciju Ruske Federacije u Ukrajini u naučnom radu pod nazivom: „Z“- Za svijet bez nacizma, a ruski autor dr. Vladimir Pavlenko objavljuje rad: Deglobalizacija: Rusko-kineski savez kao alternativa „kraju istorije“.

Svoje radove objavljuju u mr. Slobodan Nagradić, prof. dr. Jelena Ponomarjova, prof. dr. Vihra Pavlovna i Miroslav Ivanović. U skladu sa našom praksom objavljujemo i govore srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i kopredsjedavajućeg Doma naroda i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

Argumenti će i u narednom periodu na argumentovan način davati odgovore na sve društvene i poličke procese.

Milan Ljepojević