Riječ urednika

Pred nama je novi broj naučnog časopisa ARGUMENTI, jubilarni 50-i po redu. Sa pravom možemo reći da je to zlatni jubilej u 17 godina izlaženja.

Naredne kalendarske 2024. godine ulazimo u punoljetstvo u 18-u godinu postojanja i izlaženja. Ako je jedna od vrijednosti kontinuitet i trajanje onda je ovaj časopis SNSD-a vrijedan poštovanja.

Prvi broj Argumenata je izašao u junu mjesecu 2007. godine i u njemu su svoje radove objavili: Slavko Mitrović s naslovom „Evropa ili Evropa“, Tadej Labernik „Socijaldemokratija nužna svakom nacionalnom korpusu u BiH“, Kristofer Zopel „Stabilna demokratija treba demokratsku desnu i lijevu alternativu“, Rajko Vasić „Uslovi za socijaldemokratiju“, Berend Jan van den Bomen „Socijaldemokratija“, Đorđe Latinović „Socijaldemokratija između globalizacije i tranzicije“ i Krsto Grujić „Postoji li informatička
šansa za Republiku Srpsku“.

Ovaj jubilarni 50-i broj sadrži 11 radova od isto tako jedanaest vrijednih autora. Svi su podjednako vrijedni i na ljestvici kvaliteta, intelektualna elita: Dr. Aleksandar Raković, Dragomir Anđelković, prof. Dr. Branko Krga general-pukovnik u penziji, Siniša Ljepojević, prof. dr. Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosti iz Banjaluke, prof.dr. Miloš Šolaja, prof. dr. Ostoja Barašin, prof. dr. Branimir Kuljanin, prof. dr. Stevo Pašalić, te naši ruski prijatelji Kiril Anrejevič Fursov i J. S. Arljapova i E.G. Ponomarjova.

Ponovićemo i ovaj put naša uređivačka opredjeljenja koja se ne mjenjaju od prvoga broja do današnjeg pedesetog. Republika Srpska je na prvom mjestu, BiH i region, Evopa i Evroazija kao i cijeli svijet.

Primjenjena nauka je naše programsko opredjeljenje kao što je i fokus na mlade autore ali samo pod uslovom da ispunjavaju standarde kvaliteta.

Radove objavljujemo u štampanom obliku i na našem sajtu: www.argumenti.info na srpskom jeziku i jeziku govornog područja sa kojeg autor dolazi.

Na kraju „riječi urednika“ ostaje mi samo da svim autorima i čitaocima Argumenata čestitam novu kalendarsku 2024. godinu i svesrdno preporučim novi 50-i jubilarni, decembarski, zlatni broj časopisa koji je na pragu svoga punoljetstva.

Milan Ljepojević