Riječ urednika

U životu ništa nije slučajno. Sve ima svoju uzročno posledničnu vezu ili drugačije rečeno sve ima svoje ZAŠTO.

Ne slučajno nego namjerno uvijek „riječ urednika“ počinjem godinom izlaženja i rednim brojem ARGUMENATA. Treba naglasiti i podsjetiti da je pred nama 46-i broj u 16-oj godini izlaženja.

Smatram takođe da je uvodna riječ nepotrebna s obzirom na autore i sadržaje koje objavljuje časopis za društvena i politička pitanja Argumenti. Uveli smo međutim kao obavezno pravilo da glavni urednik najavi novi broj i podsjeti nas na principe na kojima Argumenti funkcionišu.

Od prvoga broja prije 16 godina sve je isto ništa se nije promijenilo. Na djelu je primjenjena nauka, a ne prazna priča i prodaja magle. Daje se prednost mladim autorima, ali samo uz uslov da ispunjavaju standardne kvalitete. Teme su prvenstveno posvećene Republici Srpskoj ali i BiH, regionu tačnije prostoru bivše velike Jugoslavije, Evrope i svijeta.

Dakle ista meta isto odstojanje.

U ovom broju preporučujemo radove Milana Blagojevića, Jelene Guskove, Mihaila Deljagina, Branimira Kuljanina, Steve Pašalića, Vladimira Kršljanina, Mile Dmičića. Tu su i govori mađarskog premijera Viltora Orbana i Milorada Dodika.

Pravilo je da se radovi objavljuju na srpskom, ali i na jeziku autora sa koga govornog područja dolazi. U ovom broju imamo dva ruska autora pa tako i dva rada na srpskom i ruskom. Na kraju nam samo preostaje da svima toplo preporučimo 46-i broj časopisa.

Milan Ljepojević