Časopis za društvena i politička pitanja ARGUMENTI je došao do svoga jubilarnog 40-og broja u četrnaestoj godini postojanja i izlaženja. Avgustovski broj je tematski i posvećen je obilježavanju 25 godina, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH ili Dejtonskog sporazuma kako je opšte prihvaćeni naziv s obzirom da je dogovoren u američkoj vazduhoplovnoj bazi (kasarni) Rajt Paterson kod Dejtona.

Treba se podsjetiti da naučni časopis Argumenti izlazi tri puta godišnje, u aprilu, avgustu i decembru. Bavi se prvenstveno društvenim i političkim dešavanjima u Republici Srpskoj, BiH, regionu, Evropi i cijelom svijetu zavisno od dešavanja ili interesa samih autora. Metodologija koja se njeguje sve ove godine je primjenjena nauka, a ne proizvoljne i prazne priče i kvazi analize. Prednost imaju mladi autori ali samo oni koji nude kvalitet.

Koristeći iskustvo cijenjenog urednika eminentnog časopisa „Međunarodna politika“, profesora Ranka Petkovića, objavljujemo sve ove godine govore državnika. Ovaj put su to govori srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika iz Gradine povodom obilježavanja Jasenovca i njegovih žrtava i govor sa obilježavanja „Oluje“ u Rači, odnosno etničkog čišćenja Srba Republike Srpske Krajine. 

Sve zacrtano i planirano je i realizovano. Standardizacija.. UDK i DOI broj, vlastiti sajt, izlaženja na srpskom jeziku što se podrazumjeva ali i na jednom od svjetskih jezika zavisno sa koga je govornog područja autor. Ako je Rus onda se rad objavljuje na ruskom i srpskom jeziku. Ako je autor sa Anglosaksonskog govornog područja onda je na engleskom i srpskom. Kada je njemački autor onda je na srpskom i njemačkom, kada je kineski tada na srpskom i kineskom.  

Uspostavili smo saradnju sa Konfučijevim institutom i u Republici Srpskoj i Srbiji i već u narednom broju imaćemo radove eminentnih kineskih autora. Godišnji odmori i pandemija korona su uticali da se već u ovom broju ne pojave što smo očekivali, željeli i na čemu smo radili. 

Već duže vremena u našem časopisu su prisutni ruski autori, eminentni profesori i eksperti iz svojih oblasti i tako je i ovoga puta u ovom „Dejtonskom“ tematskom broju. Analizirali smo Dejtonski sporazum ne samo kroz politikološku, pravnu, sociološku i drugu metodologiju već smo ga integralno objavili jer, on ima samo četiri strane. Takodje smo objavili dva bitna Aneksa… četiri koji je Ustav BiH i Aneks 10 kojim se uvodi Visoki predstavnik medjunarodne zajednice. 

Kada se ovo kratko „štivo“ Opšti okvirni sporazum za mir u BiH pročita onda je savršeno jasno šta je orginal i ISTINA a šta FALSIFIKAT, obmana i razbojništvo tkz. međunarodne zajednice. Analiza Argumenata 40, nudi odgovore suštine dešavanja vezano za nasilno rušenje bivše velike Jugoslavije i nastanka države BiH kao i dešavanja od Dejtona do danas. Aktere, njihove ciljeve i nekorektne, razbojničke i kriminalne načine djelovanja ali i perspektivu Dejtonskog sporazuma i same BiH i Republike Srpske. 

Sve je napisano samo treba pročitati… 

Milan Ljepojević