Svaki put imam dilemu da li je ovakvom sadržaju potrebna bilo kakva uvodna riječ.. najava.. riječ urednika.. ali ipak držim se one narodne „da od viška glava ne boli“.


Pred nama je 41. broj časopisa za društvena i politička pitanja ARGUMENTI. Iza nas sa odlaskom 2020. godine ostaje 14 godina postojanja i trajanja ovog naučnog časopisa.
Treba se podsjetiti da je ovu godinu obilježilo otvaranje sajta časopisa pod nazivom – www. argumenti.info – te objavljivanje naučnih radova na jednom od svjetskih jezika zavisno sa koga je govornog područja autor. Uvedena je i realizovana anonimna recenzija u sva tri broja u ovoj 2020. godini.
Od prvoga broja do danas dakle svih ovih 14 godina uređivački koncept nije mijenjan. Na prvom mjestu je primjenjena nauka, a ne apstraktni pristup. Orijentacija i fokus na teme iz Republike Srpske, BiH, regiona, Evrope i cijelog svijeta te davanje prednosti i šanse mlađim autorima, ali pod uslovom da zadovoljavaju kvalitativne standarde.
Kategorizacija časopisa je u proceduri u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj visoko obrazovanje i informaciono društvo Vlade Republike Srpske. Plan je bio da se završi još sredinom godine, ali korona virus je (to je zvanično obavještenje) spriječio završetak ove aktivnosti.
Redakcija naučnog časopisa je sve planirane aktivnosti za 2020. godinu realizovala. Uspostavili smo kontakte sa kineskim Konfučijevim institutom i očekujemo radove kineskih autora, ali i radove sa Anglosaksonskog govornog područja i drugih.

Zadovoljstvo je u ovom decembarskom broju objaviti radove ovakvih eminetnih autora: generala i profesora Branka Krge, akademika Andreja Fursova, profesora Branimira Kuljanina i Steve Pašalica te uvaženog autora Krste Grujića.


Moramo se podsjetiti da je u svakom narednom broju, broj stranica argumenata veći. Na početku izlaženja imali smo 150-200 strana, a danas je to duplo više oko 400. Iza svakog broja časopisa ostane broj kvalitetnih radova od isto tako respektabilnih autora da možemo objaviti još jedan broj ARGUMENATA.
Na kraju ostaje da konstatujemo da ispraćamo jednu uspješnu godinu. Očekujemo narednu 2021. još uspješniju, a svim autorima i čitaocima čestitamo 2021. godinu.

Milan Ljepojević