ARGUMENTI traju već petnaest godina što nesumnjivo za ovakve naučne časopise nije malo vrijeme. Gledajući broj godina starosti za čovjeka to je završetak osnovne škole i vrijeme polaska
u srednju školu.

Moramo reći da je pred nama novi 43. po redu avgustovski broj Argumenata. Svaki put sam pa i ovaj sam u dilemi da li s obzirom na eminentne autore i njihove radove treba bilo šta pisati pa i ovu riječ urednika. Međutim ti sami autori inspirišu da se napiše uvod odnosno uvertira u novi broj koji je svaki put kvalitetan na novi način.

Ovaj put imam posebno zadovoljstvo da najavim rad predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina pod nazivom „O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca“ koji je objavljen 12. jula 2021. godine na njegovoj internet stranici, a koji je sa ruskog za Argumente preveo profesor Branimir Kuljanin.

Putin ističe „da je savremena Ukrajina u cjelini i potpunosti umotvorina sovjetske epohe“. On kaže da se u pisanju ovoga rada koristio dokumentima koji su dostupni široj javnosti „a da sve analize pokazuju da je Ukrajina danas najsiromašnija zemlja Evrope“.

Ekonomski giganti Ukrajine su danas „na boku“ kao i cijela privreda, a od prevrata 2014 ona je „barijera između Evrope i Rusije“. Na sceni je bratoubistvo, projekat „anti Rusija“. Napadnut je ruski jezik i sve što je rusko. Danas je prema Putinu patriota Ukrajine onaj koji mrzi Rusiju. Putin zaključuje da je istinska suverenost Ukrajine upravo u partnerstvu sa Rusijom.

U ovom broju svoje radove objavljuje i Jelena Ponomarjova i Aleksej Samsonov, profesor Branimir Kuljanin, Manojlo Andrej Viktorovič, Vladimir Kršljanin, Biljana Gutić-Bjelica na srpskom i engleskom i profesor Stevo Pašalić.

U dodatku objavljujemo govore predsednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića sa obilježavanja „Oluje“ 4. avgusta iz Busija kod Beograda.

Na kraju nam samo ostaje preporuka da svi pročitaju sadržaje 43-eg broja časopisa ARGUMENTI.